Lara Croftról

Keresés

Ki az a Lara Croft?

Hallottad már a nevet: LARA CROFT? Nem?! Hát eddig hol a csudában voltál?! Lara belevaló, intelligens és merész. Eredetileg a Tomb Raiderben jelent meg, de már túllépett a játékok világán. Személye legendává vált: számtalan hirdetés, és két nagysikerű akciófilm főszereplőjeként láthattuk viszont.

Hogyan kezdődött?

1995 eleje, Core Design-Derby, Egyesült Királyság
Egy kreatív értekezlet alatt az egyik ötlet így szólt: fejlesszenek ki egy olyan fantasztikus kalandjátékot, amelyben ősi piramisok, sírok és templomok között játszódik. Egy háromdimenziós játék, amelyben egyaránt van felfedezés, akciós és rejtvény. Mindez megtűzdelve egy olyan sajátos rendszerrel, amely nem csupán követi a főhőst, de közelíteni és pásztázni is tud, így teremtve meg a moziszerű hatást. Az eseményeket hipermodern környezetbe helyezték, amely nagyobb fokú interaktivitást és mozgásszabadságot tett lehetővé a játékos számára, mint bármely más akkor kínált játék.

A vállalkozás nem csupán technikai szempontból volt egyedülálló. Feltételezett egy magával ragadó cselekményt, valamint egy olyan dinamikus főszereplőt, aki képes leküzdeni a játék által kínált kihívásokat, feltalálja magát ismeretlen környezetekben, s végül képes megoldani a rejtélyeket.
Így született meg a Tomb Raider…

Lara születése

Ahogyan a fejlesztés haladt, egyre sürgetőbbé vált a kérdés: ki vagy mi legyen a játék főszereplője? A cselekményszál és az ősi helyszínek egy emberi figurát kívántak, ám olyat, aki igazán különbözik az akkoriban tipikus izomagyú férfi főszereplőktől. A Core Design tervezői azt akarták, hogy szereplőjük elég vonzó legyen ahhoz, hogy elbűvölje a játékosokat, még inkább bevonva őket a kalandba. Egy olyan figurára volt szükség, akivel azonosulni – akit még szeretni is – tudnak és akit akár még meg is akarnak védeni.

Azon túl, hogy megjelenésében vonzónak kellett lennie, a szereplőnek elegendő erőre volt szüksége ahhoz, hogy megküzdjön a játék fizikai kihívásaival; elegendő ruganyosság az akrobatikus kunsztokhoz és gyorsaság az összetett mozdulatok kivitelezéséhez. A játékkörnyezet interaktív természete egy igen eleven figurát követelt, aki mozgékonyan és kecsesen tud közlekedni a káprázatos helyszíneken, a legalaposabban bemutatva ezeket. Hamarosan nyilvánvalóvá vált: mindezeknek a feltételeknek csak egy női karakter felelne meg.

Számos 2D-s változat után végül összeállították a végső 3D-s poligonmodellt. Egy gazdag angol arisztokrata leányzó, Lara Croft első ízben életre kelt a komputerek képernyőin, katonai sortba és szűk mellénybe öltözve. Fizikai szépsége, merész akrobatamozdulatai és kitűnő fegyverhasználata következtében azonnal megnyerte a vállalatvezetők szívét. A legtökéletesebb akcióhős iránti keresés ezennel sikeresen befejeződött!

Afelől nem volt semmi kétség, hogy Lara vizuálisan szemrevaló személyiségének megformálása volt a legfontosabb: intelligens, leleményes és független szellemű karakterre volt szükség ahhoz, hogy hitelessé váljon. Gyors mozgású videóképsorok és vágott jelenetek kíváncsi és vakmerő felfedezőként mutatták be a hősnőt, aki semmitől sem riad vissza azért, hogy elérje a célját, miközben arisztokrata származása biztosítja a kalandokhoz szükséges anyagi hátteret. A következő évek folyamán Lara személyiségét és megjelenését fokozatosan továbbfejlesztette a Core Design, 2004-től pedig a Crystal Dynamics, egészen odáig, amikor már túlnőtt a Tomb Raider-játékokon. A média egyik főszereplőjévé lépett elő, mint e világ legismertebb virtuális híressége, akit végül már emberi sztárként kezeltek.

Forrás: A Hivatalos Tomb Raider Akták

Lara Croft életrajza (Legend előtti)

Lara CroftNév: Lara Croft

Nemzetiség: Brit
Szülinap: Február 14.
Születési hely: Wimbledon, Surrey
Családi állapot: Hajadon
Vércsoport: AB-
Magasság: 178 cm
Súly: 56 Kg
Méretei: 88D-60-90
Hajszín: Barna
Szemek: Barna
Megkülönböztető jegyei: két 9milis pisztolya

Lara Croft 1968. február 14-én született Angliában, Lord Henshingly Croft lányaként. A kezdetektől fogva arisztokratának nevelték, és a nyüzsgő világtól elzártan, nagy luxusban nőtt fel. 3 éves korában Larával már egy házitanító foglalkozott, 11 évesen már a Wimbledoni Leánygimnázium tanulója volt.

16 évesen szülei úgy döntöttek, hogy Larának javára válna ha Gordonstoun Kollégiumba, Nagy-Britannia egyik legelőkelőbb bentlakásos iskolájába járna. Egy nap Lara meglátta a National Geographic számát a társalgó asztalán. Címlapján egy ismerősen csengő név állt: Professor Werner Von Croy. Egy időben Von Croy, az elismert archeológus előadásokat tartott Lara iskolájában mind a tanulók mind a szülők számára.

Ez az élmény meghatározó volt Lara számára, és felkeltette benne a vágyat arra, hogy kalandos utazásokba vágjon távoli helyszínekre. Von Croy némiképp ösztönző hatással volt Larára. Ahogy Lara tovább olvasta a cikket a magazinban, megtudta, hogy Von Croy éppen egy ázsiai archeológiai utat szervez, mely lehetséges, hogy Kambodzsában egy áttörő felfedezéssel csúcsosodik ki. Lara képtelen volt egy ilyen lehetőséget kihagyni, berohant szülei szobájába, az asztalra csapta a magazint, és bejelentette, hogy el fogja kísérni Von Croy-t az expedícióján.

Lord Croft úgy látta, hogy az utazás akár tanulmányi célokat is szolgálhat. Lara tovább győzködte apját, aki hamarosan leült az asztalához és levelet írt Von Croy-nak. Leírta kicsoda, és mint befolyásos személy, anyagi segítséget ajánlott az expedícióhoz cserébe lánya helyéért. Von Croy válasza biztosította Lara apját arról, hogy a meglátogatni kívánt területek biztonságosak, és hogy tapasztalata elég ahhoz, hogy maga és Lara testi épségére is tudjon vigyázni.

A professzor örült Lara társaságának, ahogy a hatalmas csekknek is. Előadásairól emlékezett Larára, aki rengeteg okos kérdést tett fel neki, és ez már akkor jó benyomást keltett benne. Végül tehát mindenki beleegyezett, hogy Lara elkisérje Von Croy-t útján.

Miután Lara befejezte tanulmányait a Svájci Leányiskolában, úgy tűnt biztos a házassága egy másik arisztokrata családba. Ám egy nap, egy sítúráról hazafelé tartva a magángépük lezuhant, a Himalája magaslatai közt. Szinte egy csoda hogy életben maradt. A legtöbb ember, ha túl is él egy ilyen szörnyű balesetet, valószínűleg nem tudna utána életben maradni egyedül a zord körülmények között. Lara megtanulta hogyan maradjon életben csak saját magára támaszkodva, messze az elzárt és biztonságos világtól, amiben ő nevelkedett.

Két héttel később, mikor egy Tokakeriby nevű falucskába ért, tapasztalatai mély hatással voltak rá. Himalájai kalandjait csodálatosnak érezte. A fiatal lány nem csak hogy túlélte a balesetet, de megváltozott rálátása a világra és saját magára, és eddigi életét sekélyesnek és naivnak érezte. Megpróbáltatásai után teljesen másként tekintett a jövőre, mint addig.

Úgy érezte sokkal többet kell, hogy várjon az élettől az eddigi elkényeztetett tengődésen kívül, amit már annyira megszokott. Rájött, hogy akkor érzi igazán azt hogy él, amikor egyedül utazik. A következő nyolc évben rengeteg tudást szívott magába a világ különböző ősi civilizációiról. Családja hamarosan kiábrándult tékozlónak tartott lányukból, aki nem ment feleségül Farrington bárójához, ahogy ők azt szerették volna. Nem finanszírozták tovább utazásait, ezért Lara az íráshoz fordult, hogy legyen pénze azt csinálni, amit szeretne.

Lara könyvei hamarosan hírnevet szereztek maguknak, sokan keresték útikönyveit és részletes útinaplóit melyekben izgalmas túráiról írt.

Lara Croft a kis- és nagy titkok buzgó kutatójává vált, és ez a szenvedélye még ma is tart.

Lara Croft életrajza (Legend-Underworld)

Lara CroftLara nemesi családból származik, ő maga családja grófnőinek tizenegyedik generációját képviseli. A Croft család felmenői még 1547-ben kapták a rangot valamint a birtokjogokat három kastélyhoz és a hozzájuk tartozó területekhez, melyek egyikében ma Lara Croft él.

Larának már fiatal korában számos szörnyű tragédiát kellett feldolgoznia, többek között szüleinek elvesztését. Croft kisasszony egy igen megosztó személyiség – az elismert régésznő és tehetséges tornász mind a közéletben, mind a tudományos világban viták és találgatások tárgya.

Magánélet

Lara Croft Surrey városának Parkside kórházában született Lady Amelia Croft és a közismert archeológus Lord Richard Croft, Abbingdon grófjának lányaként.

Három éves korától hat éves koráig az Abbigdon Leányiskolába járt, ahol hamar rájöttek, hogy ő egy különösen tehetséges gyermek.

Kilenc éves korában túlélt egy repülőszerencsétlenséget a Himaláják felett, melyben édesanyja életét vesztette. Bámulatos rátermettségének első példája volt ez, amikor sikerült megmenekülnie még a gép lezuhanását követő tíz napos hosszú bolyongást is a Himalája hegységeinek zord és barátságtalan környezetében. Azt mondják, hogy amikor megérkezett Katmanduba ott az első útjába eső bárból felhívta édesapját, és azt kérdezte tőle, fel tudná e esetleg venni valamikor.

A balesetet követő hat évben Lara alig mozdult el apja mellől, követte őt utazásaiban egyik ásatástól a másikig. Ebben az időszakban elméletileg egy magántanító segítségével haladt előre tanulmányaiban, a valóságban viszont szinte apja főállású gyakornokaként működött.

Amikor tizenöt éves volt édesapja eltűnt Kambodzsában. A keresésén dolgozó hatóságok olyan maradványokat találtak feltételezett eltűnésének helyén, melyeket nem tudtak azonosítani. Mivel Lord Croft holtteste hivatalosan nem került elő, Lara nem örökölte közvetlenül a Croft család címét, és egy családi viszály kellős közepében találta magát nagybátyjával, Lord Errol Croft-tal, akinek szintén a család abbingdoni birtokaira fájt a foga. Lara végül megnyerte a bírósági eljárást, és övé lett a Croft örökség, viszont emiatt eltávolodott közvetlen rokonaitól.

Munka

Lara hamar túltett édesapján; máig úgy tizenöt nemzetközileg ismert archeológiai ásatás felfedezése fűződik a nevéhez, melyek feltárása nem állt meg, és időről időre izgalmas bepillantást nyerünk a múltból a leleteken keresztül. Lady Croft archeológiában nyújtott érdemei megkérdőjelezhetetlenek, ennek ellenére akadnak ellenségei.

Lara módszereit már többen vitatták, köztük a hatóság emberei és más gyakorló archeológusok is. Felrótták már neki a fennhéjázó személyiségétől kezdve a túlságos vakmerőségéig mindent. Más tudósok szerint a feltárások dokumentálásának teljes hiánya és nyers erőt alkalmazó módszerei több ásatást is tönkre tettek már, és több kárt csinált, mint hasznot. Egyesek még messzebbre mennek, és Larát azzal vádolják, hogy nem több egy egyszerű kincsvadásznál. Szerintük elvisz tárgyakat a későbbi ásatások helyszínéről a nemzetközi régészközösség tudta nélkül.

Összegzés

A sajtó buzgósága ellenére Lara Croft nagyon határozottan védi magánéletét. Soha nem adott még interjút, és nem kommentálta a róla szóló pletykákat sem - csupán a család ügyvédeinek (Hardgraves és Moore) rövid bejelentéseivel értekezik a világgal.

A fiatal grófnőről már rengeteg nem hivatalos életrajz és írás jelent meg melyek beszámolnak felfedezéseinek vad és rendkívüli tetteitől kezdve a még élő Kongói dinoszauruszok felfedezésének történetén keresztül a hírhedt nevadai 51-es körzetbe való beszivárgásáig. A Croft ház hivatalos álláspontja ezekkel az írásokkal kapcsolatban egyszerűen az, hogy "ezek a könyvek teljesen ostobaságok: puszta képzelgések szégyenteljes, hitvány nyomatai."

Akárhogy is van, ha valaki megmagyarázhatatlan, misztikus és teljesen hihetetlen dolgok után kutakodik, előbb-utóbb óhatatlanul belebotlik Lara Croft nevébe. Az összeesküvés elméleteket gyártó emberek, és a történelemkönyveket megkérdőjelezők hősnője ő, és minél mélyebben próbál meg valaki Lara Croft életébe betekintést nyerni, annál zavarba ejtőbb és misztikusabb kérdésekbe ütközik. Talán ahogy az általa felfedezett archeológiai feltárásoknál, most is csak egy összekarmolt felszínt látunk csak ennek a lenyűgöző nőnek az életéből, és bonyolult, kifürkészhetetlen titkait talán sohasem tudjuk meg.

Copyright

© 2000-2024 TombRaider.hu

© LARA CROFT and TOMB RAIDER are trademarks of CDE Entertainment Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál