Hírek

Keresés

A héten vált elérhetővé PS4, PC és Xbox One platformokon a Rise of the Tomb Raider mindent magába foglaló változata, a 20 Year Celebration. Ennek alkalmából spoiler-mentesen mutatjuk be az új tartalmakat, így ha eddig hezitáltál az új kiegészítők vagy a komplett kiadás megvásárlásán, ez a cikkünk talán segíthet a döntésben.


Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration - Blood TiesRise of the Tomb Raider – Blood Ties

Mondanunk sem kell, hogy a Reboot-sorozat felbukkanásával rengeteg vártunk Lara otthonának, a Croft Manornak a visszatérésére. Az alapjátékban csak átvezető videók formájában láthattunk egy-egy szobát a kúriából, ám a 'Blood Ties' kiegészítőnek köszönhetően játszható és bejárható lett – nem is akármilyen formában!

Mindenekelőtt ahhoz, hogy megnyithassuk a főmenüből a 'Croft Manor' menüpontot, először a játék történetének legelső táboránál kell tüzet gyújtanunk (a 'Siberian Wilderness' fejezetben). Ezt követően már kiléphetünk a menübe és belevághatunk a kastély rejtelmeibe.

A történetben Lara apjának halálát követően nagybátyja próba elé állítja őt, hogy kiderüljön, érdemes-e a Croft Birtok tulajdonjogára. Lara eltökélten száll harcba öröksége visszaszerzéséért, kész bebizonyítani, ő a jogos örökös, ám ehhez kénytelen szembenézni múltjával.

A kiegészítőről bátran elmondható, hogy egy méltó formája a Tomb Raider sorozat 20. évfordulójának megünneplésének.

Hogy miért, azt sajnos nehéz leírni úgy, hogy nem lőnénk le egyetlen poént sem, de legyen elég annyi, hogy a klasszikus Tomb Raider játékok szelleme is jelen van – és itt most nem csak az elgondolkodtató (már-már a Da Vinci-kódra hajazó) feladványokról van szó. ;) A birtok minden egyes szegletét nyitott szemmel és füllel érdemes bebarangolni, hogy ne "csak" Lara felmenőivel és visszaemlékezéseivel ismerkedhessünk meg. A megannyi felvehető ereklye és dokumentum pedig számtalan olyan extra információkkal szolgálnak, melyek akár alapjai lehetnek a jövőbeli játékoknak is!

A tegnap megjelent PlayStation VR-ral pedig akár új perspektívából is végigjátszhatjuk PS4-en a játék ezen szeletét, így a sorozat történelmében először, ténylegesen belebújhatunk Lara bőrébe, a belső nézetnek köszönhetően.


Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration - Lara's NightmareRise of the Tomb Raider – Blood Ties – Lara's Nightmare

Ha szereted a zombis játékokat és/vagy odáig voltál/vagy a Cold Darkness Awakened kiegészítőért, akkor ezt a módozatot kimondottan Neked találták ki!

A kúria hátborzongató és sötét változata szintén a fentebb említett 'Croft Manor' menüpontból érhető el (de az 'Expeditions'-ben is helyet foglal).

Lara legszörnyűbb rémálma válik valóra élőholtak képében, amint lerohanják gyermekkori otthonát. Küzdj meg fertőző zombihordákkal és más szörnyetegekkel, mielőtt végleg magával rántana ez a rémálom!

A 100%-ban csak a harcra koncentráló játékmódban nincs se checkpoint, se mentési lehetőség. A küldetés kezdetekor egy élettel indul a játékos, s ha meghal, akkor mindent lehet kezdeni elölről – mindig más helyről indulva. Az igen szerény felszereléssel bíró Larának pluszdolga a mindig véletlenszerűen szétszórt fegyverek és egy minden ajtót nyitó kulcs megkeresése is. Habár a nehézségi fokozat állítható (csakúgy, mint az alapjátékban), néha még a legegyszerűbb szinten is meg fog telni az embernek a hócipője. Ha ilyen fordulna elő, ekkor érdemes előkapni az ellenséget gyengítő és a fegyvereket erősítő expedíciós kártyákat.


Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration - Co-op EnduranceKooperatív Endurance játékmód

(Csak online játék, a helyi, osztott képernyős megoldás nem lehetséges.)

Mostantól nem fontos egyedül bolyonganod és túlélned Szibéria kietlen erdejében, ugyanis egy társat is választhatsz magad mellé – egy másik Lara vagy Nadia (Baba Yaga: The Temple of the Witch, Cold Darkness Awakened) képében.

A küldetés kezdete előtt kettőtöknek kell dűlőre jutnia a kártyák, küldetések és a nehézségi fokozat kiválasztását illetően. (Utóbbiban a könnyebb fokozat lesz automatikusan felhasználva.)

A formula ugyanaz, mint az egyjátékos módban, de így már együttműködve kell gyűjtögetnetek, zsákmányt szereznetek és eszközöket gyártanotok a nap folyamán, hogy felvértezzétek magatokat az elemek és halálos ellenségeitek - legyen az vadállat vagy ember - éjjeli csapásai ellen. A túlélési képességek tesztjeinek legkomolyabbika vár rátok, ahol megláthatjátok, ketten együtt mennyi ideig vagytok képesek túlélni.

Mivel ketten játszotok, ezért minden veszély duplán leselkedik rád, illetve rátok.

Két élettel élettel indultok (de háromra lehet maximum felvinni), s ha valamelyikőtök haldokolna, 1 percetek van odarohanni a másikhoz, hogy újra lehessen éleszteni. Ilyenkor a játék leszed 1 életet, de szarkofágok és kódexek felnyitásával újratölthető az. Ám ha mindhárom elfogy, vége a játéknak.

Ugyan egy gombnyomással (a Túlélő Ösztönök segítésével) megtalálhatjátok egymást (és nyomjelzőket is rakhattok), a legkomolyabb veszélyt mégis a szétszéledés jelenti. Mindig legyetek közel egymáshoz, mert most már a kripták csapdáinál sem lassul be az idő, így rögtön felnyársalhatják a tüskék valamelyikőtöket, ha óvatlanul futkároztok.
Ráadásul a begyűjtött nyersanyagokat mindketten megkapjátok, ha együtt tudtok működni.

Zárásként pedig a pontszámok és megszerzett ereklyék számai közösek.


Klasszikus Lara kinézetek

A 20. évforduló jegyében kelnek újra életre a klasszikus Larák a Rise of the Tomb Raiderben:

Tomb Raider 1-ből ismert otthoni kinézet, Tomb Raider 2-ből és 3-ból ismert alap kinézet, Tomb Raider 2-ből ismert bomberdzsekis kinézet, Tomb Raider: Chronicles-ből ismert cicaruci kinézet, Tomb Raider: The Angel of Darkness alap kinézet (rövidnadrágos változat). Az öt klasszikus Lara Croft kinézet mellett a Tomb Raider 3. Antarktisz-expedíció ruhájának újratervezett változata vár a játékosokra.

A klasszikus kinézetek elsősorban az 'Expeditions' menüpontból elérhető játékmódokban használhatók fel, a kívánt kártyák segítségével. Így akár teljes egészében újrajátszható a játék valamelyik régebbi Larával, a Chapter Replay (fejezet újrajátszása) vagy Chapter Replay Elite (fejezet újrajátszása az összes addig megszerzett felszereléssel) módokban. A többi játékmód (pl. Endurance vagy Cold Darkness Awakened, esetleg Lara's Nightmare stb.) szintúgy játszható velük.

Történet vitele közben (New Game/Load Game/Continue) csak akkor játszhatók (a táboroknál kiválaszthatók) a karaktermodellek, ha már teljesítetted a történetet, de vissza kívánsz menni egy korábbi területre.
Egy példával élve: ha 90%-os teljesítményt értél el, akkor a maradék 10% eléréséért még bebarangolhatod a térképet bármelyik klasszikus karaktermodellel, hogy begyűjtsd a hiányzó tárgyakat vagy elvégezd a félbehagyott vagy meg nem kezdett kihívásokat. (A táborokban gyors utazással járhatod be a térképet és visszamehetsz Szíriába is.)

Az újratervezett, a Tomb Raider 3. részéből ismert Antarktisz-expedíció öltözet viszont bármikor viselhető a történet folyamán, végigviteltől függetlenül.

Az alábbi csodálatos képeket a tehetséges Michelünk készítette:


Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration - Extreme Survivor'Extreme Survivor', avagy a brutális szint

Ez a nehézség fokozat drasztikusan csökkenti az eszközfabrikálásra szolgáló alkatrészek mennyiségét, a környezeti erőforrások és muníció rendelkezésre álló forrásait és az életerőt. Mindössze a legszívósabb és legtalálékonyabb játékosok lesznek képesek helyt állni ebben a szélsőségesen nehéz játékmódban.

Ami a legfontosabb: mentési lehetőség nincs, egyedül tábortüzeknél válik 1-1 ellenőrzőpont elérhetővé.

Copyright

© 2000-2020 TombRaider.hu

© Lara Croft and Tomb Raider are trademarks or registered trademarks of Square Enix Ltd.

Hivatalos Rajongói Oldal

Raiding The Globe

Hivatalos Portál